13 Nisan 2010 Salı

Motifli Hırka












Kullanılan örgüler: Tığ örgüsüÖlçü: 30 zincir - 8 uzun ilmek 10 cm2 eşittir.





UYGULAMA:




Arka: Açık pembe örgü ipliği ve örgü tığı ile verilen tığ örgü motif açıklamasını takip ederek 8 adet motif örün. Aynı zamanda motiflerin son sırasını örerken 8 zincirlik ve 4 zincirlik kafeslerden, ilk 2 motifi yanyana birleştiriri. Sonraki motifleri 2 motifin üzerine ekleyerek 2 motif eninde ve 4 motif boyunda, arka orta parçasını oluşturun.Arka orta parçalasının 2 motiften oluşan 1 kenarı etek ucu, 1 kenarı yaka kenarı olacak. Koyu pembe örgü ipliği ve örgü tığ ile arka orta parçasının etek ucu kenarından başlayarak, her motif kenarına 4 adet kafes alacak şekilde, 6 zincir ve 1 küçük ilmekten oluşan kafes örerek sırayı tamamlayın. 1. sıra sonunda kısa kenarlarda (arka yaka ve etek ucu) 8'er adet kafes uzun kenarlarda (arka sağ ve sol yan) 16' şar kafes, toplam 48 adet kafes oluşacaktır.Sonraki sıralar yuvarlak sıralar halinde örülecek. 2. sırada aynı kafes sayısı üzerinden, 6 zincir 1 küçük ilmekte oluşan kafes örün. (küçük ilmekler, bir önceki sırada örülen kafesin içine örülecek). 3. sırada 6 zincir 1 küçük ilmekten oluşan kafes örün.. Aynı zamanda 4 köşeden 1 'er adet kafes arttırırı. 3. sıra sonunda toplam 52 adet kafes oluşacaktır. 4. sırada 6 zincir 1 küçük ilmekten oluşan 52 adet kafes örün. 5. sırada 7 zincir 1 küçük İlmekten oluşan 52 adet kafes örün. 6. sırada 7 zincir 1 küçük ilmekten oluşan kafes örün. Aynı zamanda 4 köşeden 1'er adet kafes arttırırı. 6. sıra sonunda toplam 56 adet kafes oluşacaktır. 7. sırada 56 kafes üzerinden 7 zincir 1 küçük ilmekten oluşan 56 kafes örerek örgüyü bitirin.




Sol ön: (Giyildiği zaman)Açık pembe örgü ipliği ve örgü tığı ile verilen tığ örgü motif açıklamasını takip ederek 4 adet motif örün. Aynı zamanda 4 motifi arkada olduğu gibi üst üste ekleyin. Kısa kenarlar etek ve yaka-omuz, uzun kenarlar ön ortası ve yan olacaktır. Ön orta motifin kenarlarına, koyu pembe örgü ipliği ile arkada oluğu gibi aynen 7 sıra kafes örün. Aynı zamanda 7. sırayı örerken, omuz için sol kenardan 5 adet kafesi arka sol kenardan 5 adet kafese birleştiriri. Yan dikiş için, omuz dikişinden aşağıya 6'şar adet kafesi (arka-ön) kol için açık bırakarak, sonraki kafesleri etek ucuna kadar birleştirin.Sağ ön: Sol önde uygulanan işlemleri ters uygulayarak örün.




Kol: Koyu pembe örgü ipliği ile ikiside aynı şeklide örülecek. Örgü tığı ile 72 adet zincir çekin. 2 zinciri halka yapın. 7 zincir çekin. İlk "6. zincirin üzerine 1 küçük ilmek örün. 7 zincir çekin, sıradaki" tırnak İçine alınan bölümü tekrarlayarak sırayı tamamlayın.Sıra sonunda 12 adet kafes oluşacaktır. Sonraki sıralar yuvarlak sıralar halinde 12 kafes üzerinden, 7 zincir 1 küçük ilmekten oluşan kafes örerek, (küçük ilmekler bir önceki sırada örülen kafeslerin içine örülecek), örgüye devam edin. Örgü boyu baştan itibaren 32 cm. 44 sıra olduğu zaman, 45. sırada 6 adet kafesi ön koltuğa, 6 adet arka koltuğa birleştirerek, kol örgüsünü bitirin.




Bitirme:Etek ucu, ön ortası ve yaka kenarını, her bir kafesin içine, koyu pembe örgü ipliği ile 4 küçük ilmek, 4 zincir ve 4 küçük ilmek örerek, 1 sıra tığlayın.Tığ örgü motif açıklaması:1. Sıra: Örgü tığı ile 8 zincir çekerek, halka oluşturun. Halkanın içine 3 zincir, 1 uzun ilmekten oluşan 8 adet kafes örün.2. Sıra: 1. sıradan örülen her kafesin içine 3 adet ve uzun ilmeğin üzerine 1 adet olacak şekilde uzun İlmek örün. Sıra sonunda 32 adet uzun ilmek olacaktır.3. Sıra: ilk "4 uzun ilmeğin üzerine 4 uzun ilmek örün. 8 zincir çekin. Sıradaki 4 uzun ilmeğin üzerine 4 uzun ilmek örün. 4 zincir çekin. Sonraki "Tırnak içine alınan bölümü tekrarlayarak, sırayı tamamlayın. Sıra sonunda 4 adet 8 zincirlik kafes ve 4 adet 4 zincirlik kafes oluşacaktır. 3. sıra sonunda motif tamamlanmış olacaktır. Uzun ilmek: Tığın başına 1 kez iplik dolayarak, 3 kerede çekin.Küçük ilmek: Tığın başına iplik dolamadan 1 kerede çekin.


Hiç yorum yok: